Zero Flags Project vanaf 3 mei te zien in Gouda

30 april 2022

Vanaf 3 mei zijn tientallen landsvlaggen in het stationsgebied van Gouda te zien met een zwarte rouwwimpel. Het zijn vlaggen van de 71 landen waar homoseksualiteit nog verboden is en waar gevangenisstraffen en lijfstraffen worden opgelegd. In elf van deze landen wordt de doodstraf opgelegd voor homoseksualiteit. Mensen worden hier gestraft puur om wie ze zijn.

Zero Flags

Ongeveer een derde van de wereldbevolking, ruim 2 miljard mensen, leeft in een van deze 71 landen. Ervan uitgaande dat acht procent van de mensen niet hetero is, dan gaat dit om miljoenen mensen. Deze mensen leven dagelijks in angst. Daarom is het doel van het Zero Flags Project om het aantal vlaggen, die hier wapperen als ‘flags of shame’, terug naar nul krijgen.

Het Zero Flags Project - een Monument van Zichtbaarheid – is van 3 tot 18 mei 2022 te bewonderen in het stationsgebied van Gouda. De expositie wordt door de Regenboog Alliantie Gouda georganiseerd in het kader van IDAHOT, de internationale dag tegen homo, bi- en transfobie, die elk jaar op 17 mei wordt gehouden. Vorig jaar was het Zero Flags Project te bewonderen op het Rokin in Amsterdam als opening van de Pride.

Op 17 mei 2022 organiseert de Regenboog Alliantie aansluitend het event ‘LHBTI-rechten zijn Mensenrechten’ in de Chocoladefabriek. Hierbij zal een lhbti+-activist uit Maleisië vertellen over zijn ervaringen in het land en een medewerker van het Zero Flags Project geeft een toelichting over de totstandkoming van het project. Aanmelden voor dit event kan via info@regenboogalliantie.nl.

Ter afsluiting houdt de Regenboog Alliantie op vrijdagavond 20 mei een borrel waar lhbti’ers elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen over zichtbaarheid in Gouda. Deze borrel wordt gehouden in de Koffiefabriek en start om 20.00 uur met een gratis glas prosecco. Wie hierbij aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via info@regenboogalliantie.nl.