VIERING IDAHOBIT 2024

8 mei 2024

17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, IDAHOBIT. De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

Idahotlogo Horeca Actie Rag Diverse Ontwerpen

Idahobit 2024

Zoals elk jaar staat ook Regenboog Alliantie Gouda stil bij deze dag. Dit jaar doen we dat door een horeca-actie te organiseren. Alle Goudse uitgaansgelegenheden zijn gevraagd om zich openlijk uit te spreken voor een veilige horeca voor iedereen, en specifiek voor de lhbtiq+ (of queer) gemeenschap.

Recent onderzoek van de Rijksoverheid in 2023 toont aan dat dit nog steeds broodnodig is.

Lhbtiq+ vrouwen hebben vaker last van seksuele beledigingen, 84% van hen ervaart grensoverschrijdend gedrag; bijna 60% van lhbtiq+ mannen heeft in het uitgaan te maken met belediging, agressie en geweld. In cafés en discotheken komt grensoverschrijdend gedrag vaker voor dan in club- en verenigingsgebouwen, bij poppodia en concerten. In Nederland krijgen zeven op de tien lhbti+ personen in hun leven te maken met geweld om wie ze zijn.

Regenboog Alliantie Gouda zet zich actief in voor een stad waar lhbtiq+ personen veilig zichzelf kunnen zijn. Waar je je als trans persoon kunt kleden zoals je wilt en waar koppels van gelijk geslacht elkaar kunnen zoenen of hand in hand over straat kunnen lopen – zonder geweld of gescheld tot gevolg.

Horecaconvenant Begin dit jaar is door de Goudse horeca het Horeca-convenant ondertekend. Hierin zijn specifieke afspraken opgenomen over het creëren van een veilige horeca voor lhbtiq+ personen. Met deze horeca-actie vragen wij de horeca ondernemers om, in navolging op de ondertekening van het Horeca-convenant, nu ook kleur te bekennen en hier zichtbaar aandacht aan te besteden. Voor alle Goudse uitgaansgelegenheden zijn er specifieke pakketten beschikbaar met onder andere bierviltjes en posters om rond deze dag van IDAHOBIT zichtbaar te maken dat iedereen welkom is. We hopen van harte dat hier zoveel mogelijk ondernemers aan meedoen.

Queernight in SoWhat! 18 mei

In het kader van Idahobit is het ook hoog tijd voor een feestje! Regenboog Alliantie Gouda en Poppodium SoWhat! slaan de handen ineen voor een heuse Queer Night!

Op zaterdagavond 18 mei 2024 opent SoWhat! haar deuren voor een onvergetelijke avond voor alle queers en queer-friendly people uit Gouda en omstreken. Kom lekker bar hangen of ga los op de dansvloer waar DJ Quinten, bekend van de legendarische PANN feesten, je de hele avond de heerlijkste platen voorschotelt.

Tijdens deze avond zal er ook live entertainment zijn door de fantastische Dragqueen Sederginne. Dus block je avond, regel oppas en trek je mooiste kleren uit de kast, want dit wordt een avond om lang over na te praten.