VERKLARING REGENBOOG ALLIANTIE OVER 3 MEI

6 mei 2024

Vrijdag 3 mei 2024 vond er in de Goudse Sint-Janskerk een bijeenkomst plaats waarin een Finse politica (Päivi Räsänen) sprak tegen wie in Finland vanwege uitspraken over homoseksualiteit een rechtszaak loopt voor het hooggerechtshof in laatste instantie. De avond werd georganiseerd door Christian Council International, een kleine Nederlandse lobbyorganisatie met Henk Jan van Schothorst als directeur, met een zgn. pro-family agenda die zich meerdere malen uitsprak tegen de zgn. genderideologie.

36177100 1791970287558911 7527230782411112448 N

CCI richt zich op beïnvloeding van beleid over lhbtiq+- en vrouwenrechten van de VN, de Europese Unie en diverse Afrikaanse landen, en heeft verbindingen met religieus-rechts in de VS. CCI gaf op de avond ook platform aan de lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen Bert-Jan Ruissen die lid is van het Europees Parlement, en aan de fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer Chris Stoffer. Over de avond ontstond onrust en verontwaardiging in Gouda en breder in het land na berichtgeving erover in Trouw op de ochtend van 3 mei.

Als Regenboog Alliantie Gouda waren we vertegenwoordigd op de avond, met de intentie om te horen wat er gezegd werd, en om stem te geven aan de genoemde onrust en verontwaardiging. Ondanks dat de avond over vrijheid van meningsuiting ging werd ons de gelegenheid actief ontnomen om ook maar één plenaire vraag te stellen aan de sprekers op de avond. Wij betreuren dat zeer. Voorafgaand aan de bijeenkomst waren we van mening dat de avond valt onder de vrijheid van meningsuiting (en wellicht godsdienst, hoewel de avond vooral een politiek karakter had). Achteraf zijn we dat nog steeds van mening, maar karakteriseren we de avond wel als zeer problematisch omdat deze bijdroeg aan polarisatie over een onderwerp dat over mensen gaat.

De focus van de avond was dat de vrijheid tot verwoorden en uitdragen van een conservatief-christelijk standpunt over lhbtiq+-rechten onder druk zou staan in Europa en Nederland. Dat verwoorden en uitdragen ervan gevaar zouden lopen om verboden en bestraft te worden. Wij -en met ons velen die tot de lhbtiq+-gemeenschap behoren, en bij hen betrokkenen- ervaren dat het gesprek hierover op de avond gevoerd werd over de rug van lhbtiq+-personen heen. Lhbtiq+-personen die door de avond versterkt de dreiging voelen van uitgesloten te worden van basale mensenrechten in de samenleving. En als zij zelf tot de kringen van SGP en CCI behoren ook de dreiging voelen van uitsluiting uit hun eigen kerkelijke gemeenschappen als zij het aan zouden durven om uit de kast te komen.

Met de avond droegen CCI en SGP onzes inziens bij aan polarisatie in de samenleving, ook in Gouda e.o., over een kwetsbaar onderwerp dat mensen direct en persoonlijk aangaat. Wij ervoeren de avond als on-Gouds: zo willen we in Gouda als diverse stad waarin iedereen zichzelf mag zijn toch niet met elkaar omgaan? We hopen dat de avond achteraf tot bezinning leidt bij de Stichting Goudse Sint Jan als verhurende instantie, en tot verder gesprek in de bredere samenleving, zodat iedereen in Gouda zich gezien en gehoord weet. Als Regenboog Alliantie Gouda blijven we ons daarvoor inzetten.

In 2018 was er een bijzondere geloofsviering op Roze Zaterdag in dezelfde Sint-Janskerk waar de avond van CCI en SGP afgelopen vrijdag was. Ook daar was destijds, vooraf en achteraf, gesprek over. Die viering leidde tot veel verbinding, en opende vele deuren tot verder gesprek, ook tussen mensen met van elkaar verschillende opvattingen. Laten we dat vooral met elkaar blijven doen in Gouda: in gesprek zijn, voor een mooier Gouda voor iedereen!

De Regenboog Alliantie Gouda staat niet voor cancelen, maar voor kansen voor allen!

Bestuur Stichting Regenboog Alliantie Gouda

foto Hans Bax; Roze Viering in de Sint-Jan 2018