REGENBOOGWEEK GOUDA LHBTIQ: 'MIJ EEN ZORG?!'

1 oktober 2022

Van 9 tot en met 16 oktober 2022 organiseert de Regenboog Alliantie Gouda weer de Regenboogweek. Een week waarin iedereen zichzelf mag zijn. Man, vrouw of welke genderidentiteit dan ook: de regenboogweek is er voor iedereen!

Regenboogweek Logo Zonder Thema Datum Tour 20220919 Oudroze Xaviera Hollander Bordspelers4

Jaarlijks is op 11 oktober de Internationale Coming Outdag. Op die dag wordt er over de hele wereld de regenboogvlag gehesen om te benadrukken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Jezelf zijn en je veilig voelen bij hoe en wie je bent, dat is voor iedereen belangrijk. Helaas is dit voor veel lesbiennes, homo- en biseksuelen, trans, intersekse en queer personen (lhbtiq) nog steeds niet vanzelfsprekend.

Lhbti+ ouderen zijn bijvoorbeeld extra kwetsbaar. In veel gevallen is er te weinig aandacht binnen welzijns- of zorginstellingen, in het openbare leven, in ziekenhuizen of op straat. Deze ouderen hebben een grotere kans op eenzaamheid doordat zij soms een kleiner en soms een specifiek netwerk hebben. Ook hebben zij soms minder mogelijkheden voor mantelzorg, omdat de huidige generatie oudere lhbti personen meestal geen kinderen heeft. Bovendien hebben lhbti+ ouderen soms te maken met pestgedrag en uitsluiting in zorginstellingen.

Het thema van dit jaar is daarom ‘LHBTI: MIJ EEN ZORG?!’. In samenwerking met vrijwilligers en verschillende Goudse sociale en culturele instellingen organiseert de Regenboog Alliantie een themaweek met een breed aanbod voor alle Gouwenaars. De gehele week zijn er evenementen, exposities en voorstellingen gericht op ontmoeting en verbinding. Zo is er de film Minyan in het Filmhuis met nagesprek. Er is een spellenavond voor jongeren, een regenboogwandeling door Gouda en een Pride dienst in de Sint Joostkapel. Voor ouderen is er de Tour d’Amour, een interactieve theatervoorstelling.

OUDROZE

In het kader van de regenboogweek staat op de Nieuwe Markt en Achter de Waag van 4 t/m 21 oktober 2022 de buitenexpositie ‘Oudroze’ met 30 foto’s en levensverhalen van roze (lhbti) ouderen.


Bekijk alle programma onderdelen in de AGENDA