Ruim 40 jaar geleden vond de grote Grondwetsherziening van 1983 plaats en kreeg het discriminatieverbod een plek in het eerste artikel van onze Grondwet. Op 17 januari 2023 werden handicap en seksuele gerichtheid toegevoegd aan de discriminatiegronden. Woensdag 17 mei 2023 vindt om 19:00 uur de onthulling plaats van de tekst van Artikel 1 van de Grondwet in het atrium van het Huis van de Stad. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.
17 MEI
Woensdag 17 mei is het tevens de Internationale Dag tegen Homo-, Bi- en Transfobie . Wereldwijd wordt er op of rond die datum aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken. Op deze dag vieren we ook seksuele-, gender- en seksediversiteit.
ARTIKEL 1 VAN DE GRONDWET
De Grondwet vormt het fundament van onze samenleving. Het is belangrijk dat we die bij de tijd houden.
Het eerste voorstel om daar ook seksuele gerichtheid en handicap aan toe te voegen kwam al in 2010 van Boris van der Ham. Ook het COC voerde al sinds de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in 2001 actie om Artikel 1 van de grondwet te wijzigen en lhbtiq+ rechten te verankeren in de wet en discriminatie duurzaam uit te sluiten en strafbaar te stellen.
De huidige grondwetswijziging van 2023 is het resultaat van een initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Alexander Hammelburg (D66), Laura Bromet (GroenLinks) en Habtamu De Hoop (PvdA). Het nieuwe, aangepaste artikel 1 luidt nu: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. “Handicap” en “seksuele gerichtheid” zijn nieuw toegevoegd aan de non-discriminatiegronden.
Een grondwetsartikel is niet eenvoudig gewijzigd. Dit gebeurt in twee lezingen. Bij de eerste lezing is een gewone meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer nodig. Na verkiezingen vindt een tweede lezing plaats, waarbij de Tweede en Eerste Kamer met een tweederdemeerderheid akkoord dienen te gaan. Met het voorstel van D66, GroenLinks en PvdA is dus vóór de verkiezingen door de beide Kamers al ingestemd. En na de recente Tweede Kamerverkiezingen heeft ook de Tweede Kamer zich - in de vereiste tweederdemeerderheid - uitgesproken als voorstander van de grondwetswijziging. Nu ook de Eerste Kamer na het voeren van het debat heeft ingestemd met de wijziging, is deze definitief.
De Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking en de Regenboog Alliantie Gouda zijn blij dat met deze nieuwe wet de rechten van beider doelgroepen beter verankerd zijn en bescherming tegen discriminatie en uitsluiting is vastgelegd.
“Het is een historische overwinning voor onze achterban”, reageren de Regenboog Alliantie en de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking. "Eindelijk worden rechten van mensen met een beperking en lhbti personen trots genoemd in artikel 1 en niet meer weggemoffeld”.