IDAHOT

17 mei 2020

Op 17 mei is het IDAHOT – de Internationale Dag tegen Lesbo-, Homo-, Bi-, Trans-, Intersekse-fobie. Het thema dit jaar is: Spreek je uit! Met o.a. de hashtags #IDAHOT, #IDAHOT2020, #17mei en #spreekjeuit zijn berichten en foto’s te zien van de activiteiten die – ondanks de coronacrisis – in ons land en wereldwijd op en rond 17 mei plaatsvinden. Het evenement van de Regenboog Alliantie Gouda is verplaatst naar oktober.

Idahotspreekjeuit

Op 17 mei 1990 schrapte de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als geestesziekte te boek. Sinds 2003 wordt naar aanleiding daarvan op of rond 17 mei IDAHOT gehouden en worden in steeds meer landen activiteiten georganiseerd tegen LHBTI-fobie en voor seksuele en genderdiversiteit.

Iedereen verdient de vrijheid en veiligheid om altijd en overal, zichtbaar zichzelf te kunnen zijn. Dit is helaas niet vanzelfsprekend. We zijn pas écht vrij als iedereen dat is. Spreek je daarom uit voor vrijheid, solidariteit, verbinding, gelijkwaardigheid en diversiteit en laat zien dat niemand er alleen voor staat! Alleen samen staan we sterk.

Ter gelegenheid van IDAHOT wordt de Regenboogvlag gehesen in alle regenbooggemeenten, op alle ministeries en Nederlandse ambassades over de hele wereld.