Horeca actie: Iedereen is welkom

15 mei 2024

Iedereen is welkom in de horeca van Gouda! Het maakt daarbij niet uit of je hetero, homo, lesbisch, bi, trans, intersekse, queer of wat dan ook bent. Wees gewoon jezelf! En wees welkom!

Whats App Image 2024 05 08 At 13 35 19

WETHOUDER VAN VUGT GEEFT STARTSEIN ‘IEDEREEN IS WELKOM’

Op 17 mei 2024 om 12:30 uur zal wethouder Thierry van Vugt in de Chocoladefabriek het officiële startsein geven voor de actie ‘Iedereen is welkom’ van Regenboog Alliantie Gouda. Hij zal de eerste poster van de actie in ontvangst nemen.


Waarom deze actie?

Recent onderzoek van de Rijksoverheid in 2023 toont aan dat een actie voor veiligheid bij het uitgaan nog steeds broodnodig is. Lhbtiqa+ vrouwen hebben vaker last van seksuele beledigingen, 84% van hen ervaart grensoverschrijdend gedrag; bijna 60% van lhbtiqa+ mannen heeft in het uitgaan te maken met belediging, agressie en geweld. In cafés en discotheken komt grensoverschrijdend gedrag vaker voor dan in club- en verenigingsgebouwen, bij poppodia en concerten. In Nederland krijgen zeven op de tien lhbtiqa+ personen in hun leven te maken met geweld om wie ze zijn.


Medewerking horeca

Goudse uitgaansgelegenheden zijn gevraagd om zich openlijk uit te spreken voor een veilige horeca voor iedereen, en specifiek voor de lhbtiqa+ (of queer) gemeenschap. Vijfentwintig Goudse horecaondernemers hebben zich achter de actie geschaard.

Begin dit jaar is door de Goudse horeca het Horeca-convenant ondertekend. Hierin zijn specifieke afspraken opgenomen over het creëren van een veilige horeca voor lhbtiq+ personen. De huidige actie sluit daar goed bij aan.


Idahobit 2024

17 mei is de internationale dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, IDAHOBIT. Zoals elk jaar staat Regenboog Alliantie Gouda stil bij deze dag. Dit jaar doet zij dat door de actie voor veilig uitgaan te organiseren.

In samenwerking met poppodium SoWhat! wordt een Queer Night georganiseerd op zaterdag 18 mei.