HOMOHATER NIET VERVOLGD

18 maart 2023

STRAFZAAK TEGEN GOUDSE HOMOHATER GESEPONEERD

New Phototastic Collage

In oktober 2021 deed de Regenboog Alliantie Gouda meerdere keren aangifte van vernieling van de foto-expositie Legale Liefde die voor het Huis van de Stad stond opgesteld en van diefstal en vernieling van regenboogvlaggen op meerdere plaatsen in de stad.

Al spoedig kon een verdachte worden aangehouden, van wie bij herhaling op camerabeelden te zien was dat hij de vernielingen aanrichtte. Hij werd veroordeel tot betalen van een geldboete van € 225,- en betaling van een schadevergoeding aan de Regenboog Alliantie. De veroordeelde ging in verzet. De strafzaak die op 27 december 2022 zou dienen, werd uitgesteld.

Inmiddels is bekend geworden dat de zaak is geseponeerd en wel vanwege de volgende bijzondere argumentatie van de Officier van Justitie: “Ik heb vastgesteld dat S.H. zich niet aan zijn afspraken met mij heeft gehouden. De afspraken gelden nu niet meer en ik heb daarom een nieuwe beslissing genomen. Ik heb besloten de straf te veranderen. De oude straf geldt nu niet meer. Ik heb besloten dat de verdachte geen straf krijgt. De verdachte krijgt geen straf omdat het aandeel van verdachte in het gebeuren van betrekkelijk geringe aard/omvang is geweest.”

Hierbij is totaal voorbijgegaan aan

a. de impact die deze daad op de veiligheidsbeleving van onze lhbti community heeft

b. het feit dat verdachte is gefilmd, waarbij hij opverschillende dagen meerdere expositie-displays bekladde en vernielde.

Op onze aangifte van diefstal en vernieling van onze eigendommen van een jaar later, oktober 2022, waarvan eveneens camerabeeld is, hebben wij nog geen actie van politie of het O.M. waargenomen.