Herdenking 4 mei 2020

1 mei 2020

Voor het eerst in 75 jaar, zal maandag 4 mei 2020 de kranslegging bij het monument op de Markt zonder publiek plaatsvinden. Ook de traditionele herdenking gaat niet door.

75 Jaar Vrij

75 jaar Vrijheid 

In één van de meest bijzondere periodes van na de Tweede Wereldoorlog, viert Nederland in 2020 75 jaar Vrijheid. 

Meer dan ooit wordt vandaag de dag door menigeen ervaren hoe kwetsbaar vrijheid is en dat deze ook niet vanzelfsprekend is. In dit coronatijdperk wordt ons door de overheid gevraagd en ook afgedwongen om ons zelf vrijheidsbeperkingen op te leggen, in ons eigen belang en dat van de ander. Dat is de kracht van democratie en daarom wordt dat beleid ook zo breed in de samenleving gedragen. 

Vrijheid door Verbondenheid 

Voor de vrijheid van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders, en interseksuelen (LHBTI’s) wordt na diezelfde Tweede Wereldoorlog al 75 jaar gestreden. Een strijd die nog lang niet is volbracht volbracht.

Tijdens deze Corona-pandemie verschijnen immers geregeld berichten in de media over (religieuze) leiders die ‘corona een straf voor de verkregen vrijheden van LHBTI’s’ noemen. Ook dáárom zal de Regenboog Alliantie Gouda maandag bloemen leggen bij het oorlogsmonument aan het Stadhuis op de Markt.

Blijf zoveel mogelijk thuis. 

Update 5 mei
Namens de Regenboog Alliantie heeft bestuurslid en penningmeester Franske Radder bloemen geplaatst ter nagedachtenis aan de homoseksuele vrouwen en mannen die werden vervolgd vanwege hun geaardheid. En als steun voor alle LHBTI's in hun strijd om lief te hebben. 

Bekijk de foto's gemaakt door Hans Bax in het fotoalbum.
Mocht je op een foto staan en deze liever verwijderd hebben, laat het ons per email weten.