ARTIKEL 1 GRONDWET ONTHULD

18 mei 2023

In het Huis van de Stad is woensdag 17 mei 2023 de nieuwe tekst van het eerste artikel van de Grondwet onthuld. De onthulling vond plaats op initiatief van Regenboog Alliantie Gouda, de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking en de gemeente Gouda.

Ft2 Ft9B Ft5B Ft4 Ft3B Ft10B Ft8B

In januari van dit jaar werd in de Eerste Kamer de officiële wijziging van het artikel aangenomen. Aan de tekst van het artikel, dat de basis is voor de bestrijding van discriminatie in Nederland, is nu ook een verbod op discriminatie op basis van ‘handicap’ en ‘seksuele gerichtheid’ toegevoegd.

Heike Brandes, voorzitter van Regenboog Alliantie Gouda: “Het feit dat Artikel 1 prominent aanwezig is in ons Huis van de Stad, sterkt ons in het gevoel te mogen zijn wie we zijn, en als zodanig welkom te zijn. Gewaardeerd Gouwenaar te zijn. En ik hoop van harte dat geen enkele inwoner zich ooit hoeft te beroepen op dit artikel. Het feit dat we deze onthulling mogen doen op IDAHOT (de internationale dag tegen holebifobie en transfobie) is een mooie symbolische toevoeging.”

Het artikel, dat prominent aanwezig is in de hal van het Huis van de Stad, is onthuld door wethouder Anna van Popering-Kalkman en Tweede Kamerlid Alexander Hammelburg, namens D66 een van de initiatiefnemers van de wijziging. Alexander Hammelburg: “Geweldig om te zien dat Gouwenaars als ze hun Huis van de Stad binnenkomen, direct de grondwettelijk opdracht zien om nooit te discrimineren. Ook niet tegen lhbtiq+ personen en mensen met een beperking.”

Ook de Goudse adviesraad voor mensen met een Beperking is blij met de wijziging, en hoopt dat deze ook in de praktijd tot uiting zal komen; “Deze grondwetswijziging is mooi, maar we zijn er nog niet. Deze rechten moeten voelbaar worden in de praktijk. Pas dan maak je echt een stap naar de inclusieve samenleving. Daarom doe ik een beroep op jullie allemaal. Laten we met z'n allen ervoor zorgen dat deze wijziging van Artikel 1 voelbaar wordt voor iedereen met en zonder beperking.”

Stadsdichter Jeffrey van Geenen besloot de ceremonie met zijn reflectie op het nieuwe Grondwetsartikel:

Artikel 1 opnieuw verwoord

De juiste woordkeus doet ertoe
lees het maar: hier sta ik bij deze vrijheid is ook van mij
ik word nu net zo goed beschermd als jij
enn als hij zij hen vindt van niet dan zijn zij vrij dat te zeggen met de woorden die mij passen

je mag van alles doen
maar sluit mij niet buiten
ik doe mee
ik doe ertoe.

Jeffrey van Geenen

Stadsdichter van Gouda