Nieuwe datum Theater-event FYI

2 december 2023

Door ziekte van de hoofdrolspeler moest de theatervoorstelling FYI over intersekse worden uitgesteld. De voorstelling zal nu worden gespeeld op 2 december 2023 in de theaterzaal van de Garenspinnerij, Turfsingel 34, Gouda; aanvang 19:30 uur. Reserveer nu een plaats via info@regenboogalliantie.nl of via het contactformulier op deze site en ontvang een gratis toegangsbewijs.

X Y I Scenefoto 2 Foto Sjoerd Derine 1536X1024

In de Theaterzaal van Cultuurhuis Garenspinnerij presenteert Regenboog Alliantie Gouda het theaterevent over ‘Intersekse 1 op de 90’ met achtereenvolgens:

Theatervoorstelling FYI van Marleen Hendrickx; 
Documentaire Meisjesjongensmix van Lara Aerts; 
Artist talk van kunstenaar Sharan Bala. 

Onder leiding van moderator Dounia Jari gaan de programmamakers na afloop in gesprek met de bezoekers. 
Het programma FYI staat garant voor een duizelingwekkende hoeveelheid nieuwe informatie en inzichten die bestaande man/vrouw opvattingen in een totaal ander daglicht stellen! 
Aanvang programma 19:30 uur.

Reserveren via de website

Intersekse

Geheim 

Terwijl we steeds meer gewend raken aan mensen die niet in standaard hokjes passen, leeft een grote groep Nederlanders nog altijd met een geheim. Ze zijn geboren met een lichaam dat anders is dan we gewend zijn bij man of vrouw. Soms is dat meteen bij de geboorte te zien, het is dan niet duidelijk of er een jongen of meisje geboren is. Veel vaker zie je aan de binnenkant niks. Dan zit de variatie van binnen en komt het pas later aan het licht. 

Medisch ingrijpen

Het officiële beleid rondom intersekse was jarenlang: geheim houden en eventueel chirurgisch en/of hormonaal corrigeren. Inmiddels komt er heel langzaam meer openheid en de medische praktijk verandert mee. Maar het idee dat het beter is om op te groeien als jongen óf als meisje en dat medisch ingrijpen soms wenselijk kan zijn, is nog altijd gangbaar. 

Opluchting

Hoe is het om te leven in een wereld die verdeeld is in mannen en vrouwen terwijl jij fysieke kenmerken hebt van beide? Kevin van 23 voelt zich 100% man, terwijl Samantha (39) zowel het mannelijke als vrouwelijke in zichzelf omarmt. En waar Ket (81) intersekse ervaart als een aandoening, noemt Leonne (61) het een geslachtsvariatie. Als de expositie íets aantoont, dan is het dat iedereen het verschillend ervaart. Toch zijn er ook parallellen tussen de geportretteerden. De geheimhouding drukt zwaar. Net als de medische ingrepen waar mensen niet over konden meebeslissen. Een gemene deler is ook de opluchting als het geheim eenmaal is doorbroken en de omgeving onverwachts positief reageert! Leigh (35): ‘Het maakte blijkbaar niemand iets uit wat voor hormonen of chromosomen ik heb.’

Verandering nodig

Over één ding zijn alle geportretteerden het eens: er moet meer bekendheid en maatschappelijk bewustzijn komen over intersekse en over het bestaan van seksediversiteit. Biologisch geslacht is namelijk een spectrum met oneindig veel variaties, veel meer dan alleen man en vrouw. Het is voor intersekse personen pas écht veilig om ermee naar buiten te komen als de maatschappij weet dat jij bestaat. En dat het volstrekt natuurlijk en normaal is om intersekse te zijn. Berthine (41): ‘Het is geen foutje van de natuur, maar een force of nature.’

Alle portretten van de expositie en de verhalen (Nederlands) zijn gebundeld in een mooi vormgegeven magazine.