REGENBOOGWEEK Filmhuis 'Blue ID'

4 oktober 2023

Voorafgaand aan de Regenboogweek vertoont Filmhuis Gouda de film Blue ID over transgender zijn in Turkije in kader van Movies that Matter. Er is een nagesprek met gasten Mart en Evelyn van de Kamp. Woensdag 4 oktober 2023, 20:00 uur.

Blue Id

Blue ID

van Burcu Melekoglu, Vuslat Karan

Op 4 oktober 2012 krijgt voormalig acteur Rüzgar Erkoçlar zijn eerste testosteroninjectie. Een belangrijke stap in zijn geslachtsbevestiging is gezet. Maar als de media lucht krijgen van zijn transitie, wordt zijn persoonlijk leven aan stukken gescheurd. Beklemmend portret van de enorme transfobie in Turkije.    ‘Ik was altijd al een man,’ zegt Rüzgar Erkoçlar. ‘Ik heb niemands goedkeuring of acceptatie nodig.’ 

Zijn reis om een man te worden – om te worden wat hij altijd is geweest – begint met zijn eerste testosteroninjectie. Het is een mijlpaal die hem doet glimmen van geluk. De voormalige acteur werkt nu met veel plezier in een bakkerij en wordt omringd door een liefdevol gezin. Zijn ouders begrijpen hem misschien niet helemaal, maar steunen hem sowieso.  

Maar als de media aan de haal gaan met zijn verhaal, verandert alles. Vijandige talkshows en de rioolpers krijgen geen genoeg van de ‘controverse’ en ze zijn vastbesloten hun zelfgemaakte ‘schandaal’ gaande te houden. Rüzgar heeft moeite zich ervan los te maken, en de gekte eist zijn tol. Winnaar van de Audience Award op IDFA.  

 Reserveren via kassa Filmhuis Gouda