Vragen & hulp

Informatie, ondersteuning en advies

De Regenboog Alliantie streeft naar een diverse en inclusieve samenleving die werk maakt van gelijkheid en emancipatie, zodat mensen volledig kunnen participeren en zich tot hun volle potentieel kunnen ontwikkelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie en geslachtskenmerken.

Vragen over seksuele geaardheid en genderidentiteit

Wij bieden informatie, advies en steun bij lhbtiq+ zaken en wij helpen je een weg te vinden in het doolhof. 

Verwijzing

Wij kunnen samen met je kijken welke vorm van ondersteuning of hulp voor jou het beste is en kunnen je introduceren bij instellingen op het gebied van welzijn en maatschappelijke dienstverlening. 

Roze Wegwijzer Regio Gouda

Heb je vragen over je seksualiteit of je coming-out, over wie of wat je bent, of heb je twijfels daarover? Zou je wel eens andere mensen uit de lhbtiq community willen ontmoeten? We hebben een paar websites op een rijtje gezet die je op weg kunnen helpen bij het vinden van ondersteuning bij al je vragen. Ook ouders die ermee geconfronteerd worden dat hun kind homo- of biseksuele gevoelens heeft of vragen heeft over zijn/haar genderidentiteit, kunnen hier terecht. 

In onze Roze Wegwijzer vind je een veelheid aan adressen en websites die van pas kunnen komen als je vragen hebt over lhbtiq+ zaken. We proberen het overzicht up-to-date te houden, dus als je een aanvulling of wijziging hebt, horen we dat graag! Zie hiervoor onze contactgegevens. 

Kom je er niet uit en wil je dat een vrijwilliger van de Regenboog Alliantie je op weg helpt, vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan contact met je op. 

Ontmoeten

Van tijd tot tijd worden er evenementen en ontmoetingen georganiseerd in Gouda of omgeving. Vind je het leuk om samen met anderen iets te ondernemen of wil je nieuwe mensen leren kennen? Kijk dan voor deze activiteiten in de kalender of in het nieuws op deze website. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief per mail of via het contactformulier.

Ook in onze Roze Wegwijzer vind je adressen van organisaties die zich richten op ontmoeting en activiteiten. 

Vragen over pesten en geweld

Wij kunnen je helpen bij het doen van aangifte als je geïntimideerd wordt of het slachtoffer bent geworden van geweld. Wij kunnen ook verwijzen en proberen je te steunen als je op je werk of op school gepest wordt. 

Aangifte: Je kunt aangifte doen op elk politiebureau. Soms is het beter om een afspraak te maken. Het team Roze in Blauw is beschikbaar bij specifieke gevallen van geweld tegen transgenders, homo's en lesbiennes. Vraag altijd naar een melding of aangifte bij dit team. 

Mishandeling, aanranding, beroving, bedreiging, afpersing. 

Deze zaken vinden regelmatig plaats op ontmoetingsplaatsen. Het politie-wijkteam is verantwoordelijk voor onze veiligheid. Mocht je slachtoffer zijn geworden van een strafbaar feit, schroom dan niet om aangifte te doen. 

Hoe kun je aangifte doen? Als je wilt kan in plaats van je eigen adres het adres van het bureau worden opgegeven als woonadres, dan komen je eigen adresgegevens niet in het proces-verbaal. Je kunt 24 uur per dag bellen met 0900-8844 en vragen naar een van de wijkagenten van het wijkteam. 

Je bent een held als je discriminatie meldt

Discriminatie is verboden 

Artikel 1 van de Grondwet luidt: 

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” 

Artikel 1 van de Grondwet is glashelder over discriminatie: het is verboden. Ondanks dit verbod komt discriminatie overal voor, ook in Haaglanden & Hollands Midden. Op de arbeidsmarkt, binnen het onderwijs, in de buurt of wijk, in het uitgaansleven: óveral in de samenleving. 

Discriminatie bestrijden 

Het bestrijden van discriminatie is een plicht van de Nederlandse overheid, evenals het beschermen van burgers tegen discriminatie en hen te stimuleren om incidenten te melden. Dit staat in de wet gemeentelijke antidiscriminatie-voorzieningen, waaraan elke gemeente gehouden is 

Discriminatie in Gouda melden

Stichting iDb is de antidiscriminatie-voorziening voor o.a. Gouda. 

Je kunt discriminatie melden via het meldformulier op de website van Stichting iDb. 

Ook kun je je verhaal (anoniem) vertellen aan een van de klachtbehandelaars. Stichting iDb is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 – 17.00 uur op 0800-321 86 86 (gratis). Liever via email, mail dan naar klachten@stichtingidb.nl

Stichting iDb - Inclusie & discriminatiebestrijding
Koninginnegracht 12b 2514 AA ’s-Gravenhage 

Samenwerking

De Regenboog Alliantie Gouda is gevestigd in het werkgebied van COC Rotterdam. Wij werken nauw samen en de faciliteiten op het gebied van hulpverlening en specifieke doelgroepgerichte activiteiten zijn voor ons beschikbaar.