Waarom roze, roze is?!

14 juni 2018

Waarom roze roze is, kun je te weten komen op 14 juni in de Chocoladefabriek tijdens een vrolijke lezing door Cristel Stolk, cultuurhistorica en educatief medewerker van het streekarchief.

Samh Totaal 600 Rgb

Waarom roze roze is, kun je te weten komen op 14 juni in de Chocoladefabriek tijdens een vrolijke lezing door Cristel Stolk, cultuurhistorica en educatief medewerker van het streekarchief. Ze neemt u mee op reis langs de diverse tinten roze in de geschiedenis en haar manifestaties in de populaire cultuur. Tot in de negentiende eeuw werd roze in de westerse cultuur niet eens als aparte kleur benoemd. Maar sinds de kleur op het toneel is verschenen, is ze niet onbesproken geweest. De meningen over roze zijn divers; geen andere kleur wordt zo geliefd of gehaat. Van fuchsia- tot millenniumroze, van Audrey Hepburn tot Mega Mindy en van geuzennaam tot genderdiscussie. 

Het streekarchief duikt tijdens de Roze Culturele weken in de geschiedenis van de kleur roze. We onderzoeken hoeveel kleuren ‘roze’ er zijn en wat ze betekenen. Waarom denken we bijvoorbeeld dat roze alleen een kleur is voor meisjes, waarom zijn roze flamingo’s de laatste tijd zo populair en waar wordt roze eigenlijk van gemaakt? Welke soorten roze vinden we in de supermarkt of bij jou thuis? 

Het roze archief is een roze secretaire waarin we alles verzamelen en bewaren over de kleur roze. Uit een (roze) archief komen natuurlijk ook verhalen. In een kleine expositie (van 1 t/m 23 juni) dwalen we door de LHBT-geschiedenis van Gouda en Nederland. Hoe dacht men in de middeleeuwen over homoseksualiteit, welke vreselijke rechtszaken hebben er in Nederland plaatsgevonden in de achttiende eeuw en wanneer begon het emancipatieproces in Gouda, zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen. De expositie vind je op de eerste etage van de Chocoladefabriek. 

14 juni 20.00 uur | Steenlandzaal, Chocoladefabriek
Waarom roze roze is, de geschiedenis van een kleur
€ 7,50 niet leden | € 5,50 (leden bibliotheek en donateurs SVAL (inclusief roze versnapering)