Een open en veilige sport voor iedereen.

19 juni 2018

Een workshop omgaan met diversiteit door: Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation (JBF) * Sport is leuk. Zeker als je wint. Maar het leukste is misschien wel om er plezier aan te beleven, om samen te spelen, om je grenzen te verleggen. Je hoofd even leeg te maken. En na afloop met tevredenheid nagenieten van de inspanning.

Sportpunt

Sport is echter niet voor iedereen leuk. Er zijn groepen die er zich niet thuis voelen, zoals mensen met overgewicht, met een bepaalde etnische achtergrond of met een ‘andere’ seksuele voorkeur. De deelname van met name homo- en biseksuele mannen aan teamsporten ligt aanzienlijk lager. Zij kiezen - omdat zij zich niet prettig voelen in het heersende sportklimaat - ondanks hun interesse voor teamsporten - voor individuele manieren van bewegen en sporten, zoals fitness, joggen en fietsen of mountainbiken.

 De JBF staat voor een sport die open en veilig is voor iedereen. Dat is makkelijk gezegd, maar moeilijk te realiseren. Het is makkelijk omdat vrijwel alle sportliefhebbers de mening onderschrijven dat iedereen welkom is en dat alle deelnemers aan een sport gelijk zijn. Ook vrijwel alle betrokkenen zullen beamen dat iedereen die sport zichzelf moet kunnen zijn. En dat respectvol gedrag de norm moet zijn.

Hoe krijg je sportbestuurders, coaches en aanvoerders zo ver dat ze zich bewust worden van de aanwezigheid van de vaak onzichtbare groep van lhbt’ers (lesbi, homo,bi en transsexueel)?

Middels het geven van workshops voor bestuurders, trainers, leiders en spelers wil de JBF dit thema bespreekbaar maken. In gesprek gaan met de aanwezigen, tips geven en vragen beantwoorden.

Meer informatie: info@sportpuntgouda.nl

Locatie: Groenhovenbad
Inloop: 19.00 uur
Start: 19.30 uur
Eind met borrel: 21.30 uur

*)Karin Blankenstein

Karin Blankenstein kreeg dit jaar tijdens het True Colors Festival de Bob Angelo Penning van het COC voor haar jarenlange gepassioneerde inzet voor LHBTI-acceptatie in het voetbal en andere sporten. Een wereld waar ‘uit de kast komen’ voor LHBTI’s nog lang niet altijd van vanzelfsprekend is.

Met haar John Blankenstein Foundation nam Karin tal van initiatieven: van kleedkamergesprekken en regenboogaanvoerdersbanden tot een breed plan voor LHBTI-acceptatie in het voetbal met de KNVB.

Blankenstein kreeg de Penning aan de vooravond van het tienjarig bestaan van de John Blankenstein Foundation. De stichting is vernoemd naar haar broer, de vermaarde openlijk homoseksuele scheidsrechter en LHBTI-rechtenactivist John Blankenstein die in 2006 overleed.